Kako zaštiti wordpress sajt

Zaštita Wordpress Sajta

Zaštita Wordpress Sajta: Pročitajte Najnovije Smernice

Objavljeno 14/07/2018 u 16:54 č

Pročitajte koje su to najnovije smernice za zaštitu wordpress sajta od upada hakera i malvera.

Kao što već znate wordpress platforma za izradu sajta je postala najkorišćenija platforma u zadnjih par godina. Moramo priznati da se platforma stalno napreduje i usavršava. Cilj je da bi sajtovi bili što bezbedniji i da bi se brže učitavali na guglu.

Da li se wordpress sajt može zaštititi u potpunosti?

Stoprocentna zaštita na internetu ne postoji. Svedoci smo svakodnevnom probijanju vladinih sajtova (CIA, PENTAGON, FBI). Šta reći onda koliko smo mi zaštićeni.

Ukoliko se budete pridržavali najnovijih smernica o zaštiti wordpress sajta mi vam garantujemo da ćete biti 99% bezbedni.

Zaštita wordpress sajta na samom sajtu

Spoljna zaštita wordpress sajta

Odabir Kvalitetnog Hostinga i SSL sertifikat

Danas smo svi uključeni u što veću zaštitu na internetu od hosting provajdera, zaštite domena i nas web developera koji se bavimo izradom sajtova za vas.

Cloud Linux Hosting

Odabir kvalitetnog hostinga je od presudnog značaja. Niko ne želi napadnute sajtove na svom serveru, veliki broj malvera i DOS napada. U tu svrhu osmišljen je CLOUD LINUX WEB HOSTING.

Naša agencija koristi ove servere koji se nalaze kod Nemačkog provajdera Hetzner. Nemački inženjeri su napravili kvalitetan hosting koji pruža jako veliku zaštitu.

Šta su DOS napadi i kako ih prevazići

DOS napad je simulacija velikog broja poseta ka vašem sajtu u jedinici vremena. Sajtovi koji su na lošim hostinzima pucaju u tom trenutku. Obara se server.

Jedno od najboljih rešenja je odabir Cloud Linux Hosting provajdera. To se pokazalo kao odlično rešenje protiv DOS napada. U cloud-u je umreženo mnogo servera, to omogućava korišćenje zajedničkih resursa kao što je RAM Memorija. Prilkom DOS napada vaš sajt dobija dodatnu RAM memoriju od 1 GB kako bi izdržao napad dok se ne preduzmu druge mere.

Kupovina više IP adresa

Druga dobra stvar je što možete kupiti IP adresa koliko želite. Vaš sajt je na jednoj eventualno dve IP adrese a ostale ne prijavljujete nigde. U slučaju kad krene DOS napad možete odmah preći na neku od nekorišćenih IP adresa i tako momentalno izbegavate napad. DOS napadi se ne dešavaju često ali ipak možete postati žrtva ovakvih napada.

Dobar hosting provajder će vas odmah putem mejla obavestiti ukoliko imate malver na sajtu i dati vam vremena da odreagujete.

Šta je SSL sertifikat i gde ga kupiti?

SSL sertifikat je Security Transfer Protokol koji omogućava bezbednu vezu između vašeg sajta i servera.

Mnoge kompanije daju besplatan SSL. Ono što vam mi preporučujemo ukoliko imate onlineshop ili firmu od ugleda je kupovina Extended SSL sertifikata.

SSL Sertifikat

Ovaj sertifikat košta 99 USD godišnje. On vam omogućava da imate najveći Security nivo zaštite od mogućih pecanja podataka sa vašeg sajta, na putu od servera do vašeg sajta.

Pored toga vam omogućava da vam u brauzeru stoji ime vaše firme i zeleni HTTPS protokol. To odaje veliku sigurnost pri kupovini na vašem sajtu. Na žalost to mogu samo preduzeća, mi preduzetnici to ne možemo kupiti.

Odabirom Cloud Linux Hosting provajdera za 20 eur mesečno i korporativnog SSL sertifikata za 10 USD mesečno vi ste već osigurali sebi zdrave temelje vašeg biznisa.

Ukoliko vam mi radimo sajt to je pod obavezno za naše klijente.

Šta je Cloud Flare?

Cloud Flare je kompanija koja je osmislila rešenje kako dodatno ubrzati web sajtove i zaštititi ih od DOS napada.

Ova kompanija je od skoro prisutna i u Beogradu pored 20-tak Evropskih gradova. To omogućava da se vaš sajt iako je na Nemačkom serveru koji je bolji i kvalitetniji učitava brzo kao da je u Srbiji.

Cloud Flare servis

Na koji način Cloud Flare ubrzava sajt

Cloud Flare kešira vaše slike i ostale resurse tako da se oni ne učitavaju sa servera nego iz keša. To omogućava uštedu u protoku na vašem serveru, ubrzava učitavanje sajta na svim lokacijama gde je prisutna ova kompanija. Vaš sajt jednako će se brzo učitavati širom sveta.

Pitate se šta će mi onda hosting? Hosting je neophodan jer čuva vaše originalne fajlove i sve nove stranice koje napravite na sajtu.

Cloud Flare stalno uči i beleži problematične IP adrese i sajtove koji se sprečavaju da naude vašem sajtu pre nego što i dodju u tu mogućnost.

Da li je besplatan Cloud Flare servis?

Cloud flare ima besplatan i plaćeni servis. Za većinu sajtova na internetu dovoljan je free servis. Mi sve naše klijente postavimo na server u Nemačkoj kako smo gore opisali i povežemo sa Clou Flare servisom.

Zašto je potrebna zaštita na wordpress-u?

Pitate se sigurno ko će baš mene da napadne. Nije stvar u tome da neko ima nešto protiv vas. Hakeri prave robote koji imaju za cilj da probiju slabe tačke vašeg wordpress sajta.

Zašto oni to rade? Uglavnom iz našeg dugogodišnjeg iskustva, da bi sa vašeg servera slali stotine hiljada mejlova uglavnom u marketinške svrhe.

Kad bi slali regularno s obzirom da su većina tih mejlova ne postojeći njihov server bi bio proglašen za spamerski. Njihova IP adresa bi bila stavljena na blackliste. Zato oni to rade sa vama.

Kao što ste videli nemaju oni ništa protiv vas, oni samo koriste vaše resurse.

Druga najčešća stvar je krađa mejlova iz baze. Tako dolaze do velike baze mejlova. Uglavnom sajtovi koji skupljaju mejlove od svojih klijenata kao što su sajtovi za kupovinu ili prodaju robe, njihove najveće žrtve.

S obzirom da roboti traže sajtove sa slabom zaštitom svako ko ima ne obezbedjen sajt je njihova žrtva.

Odabir kvalitetne teme za wordpress

Wordpress ima gotove teme koje se prilagodjavaju svakom klijentu ponaosob. Teme prave razne web agencije i neke su bolje u tome od drugih.

Wordpress teme

Dobre i kvalitetne teme su one o kojima se razmišljalo sa aspekta SEO optimizacije ali i brzine učitavanja sajta. Takve teme su dobre jer su one dobar temelj da vaš sajt zadovolji sve kriterijume koje traži gugl.

S obzirom da smo tokom 10 godina rada uradili mnogo sajtova, znamo koje teme su bolje od drugih. Tako da je najbolje da nam se obratite još u toj fazi.

Radite redovan update vašeg wordpress sajta

Wordpress kao platforma stalno pronalazi slabe tačke i redovno ažurira svoju platformu. Ukoliko i vi redovno radite update bićete koliko toliko zaštićeni.

To nije komplikovano, ulogujete se u svoj admin panel i ažurirate vaš wordpress na najnoviju verziju.

Redovan Update vašeg wordpress sajta

Jaka šifra za Wordpress

Najčešći pokušaji hakovanja WordPressa koriste se preko ukradene lozinke. Iz tog razloga preporučujemo vam da nestavljate lagane kratke šifre jer se one najlakše probijaju. Koristite najmanje 8 karaktera kombinujući velika i mala slova, specijalne karaktere i brojeve.

Šifra mora biti jaka ne samo za WP-ADMIN nego i za FTP nalog, baze podataka i profesionalnu adresu e-pošte.

Glavni razlog zašto početnici ne vole da koriste jake lozinke je to što ih je teško zapamtiti. Dobra stvar je što više ne morate da pamtite lozinke. Možete koristiti neki od menadžera lozinke.

Trudite se da ne dajete svakom vaš admin pristup. Ukoliko je to neophodno napravite novog user i dodelite mu jaku šifru.

Redovan Backup vašeg sajta

Redovan backup sajta poštedeće vas velikih muka a vrlo ga je jednostavno uraditi. Naša agencija radi svakodnevni backup svih sajtova na našem serveru. Međutim ukoliko želite i sami da imate backup preporučujemo da instalirate plugin UpDraftPlus koji ima dobre ocene od velikog broja korisnika.

Backup wordpress sajta

Kad uradite backup možete ga skladištiti na nekom od free servisa kao što je gdrive ili dropbox.

Instalirajte wordpress security plugin

Preporučujemo da instalirate jedan od mnogobrojnih security pluginova koji su besplatni a pružaju solidnu zaštitu. Jedan od onih koji ima veliki broj dobrih ocena je WordFence plugin. Plugin je odličan i pruža vam razne informacije npr. da li se neko ulogovao na vaš web sajt, da li je izašao neki novi update nekog od pluginova. Plugin ima dobar Firewall tako da štiti sajt od malicioznih malwera itd.

Isključivanje editora fajlova

WordPress se isporučuje sa ugrađenim kodnim uređajem koji vam omogućava da uredite teme direktno iz vašeg administratorskog područja VordPress-a. U pogrešnim rukama, ova mogućnost može biti sigurnosni rizik i zato preporučujemo isključivanje.

Isključivanje editora fajlova

Ovaj editor lako možete isključiti u vašem wp-config.php fajlu. Samo dodajte ovaj kod ispod:

1 | //Disallow

2 | define ('DISALLOW_FILE_EDIT', true);

Isključivanje PHP ekstenzije iz direktorijuma wordpress

Još jedan način narušavanja bezbednosti vašeg sajta je izvršavanje datoteka sa ekstenzijom php u folderima gde to nije potrebno kao što je wp-content/uploads

To možete uraditi tako što ćete u vaš .htaccess fajl zalepiti ovaj kod ispod i ceo fajl uplodovati u ovaj folder (wp-content/uploads)

Isključivanje editora

Sprečite pokušaj višestrukog logovanja

Po default-u wordpress ostavlja korisnicima mogućnost da se loguju koliko god puta žele. To ostavlja mogućnost za zloupotrebu. Hakeri će pokušavati sa raznim kombinacijama šifri da se uloguju na vaš sajt.

Ovo se može ograničiti pluginom koji se zove Login LockDown

login LockDown

Plugin se može podesiti kako vi želite, koliko puta sme da se pogreši lozinka, kad da se poništi blokada itd.

Backdoors scripte

Ovo je jedan od možda najvećih problema. Hakeri kad na jedan od gore navedenih načina probiju sajt instaliraju tzv. backdoors scriptu.

Ova scripta im omogućava da uvek mogu da pristupe vašem sajtu. Na primer vi promenite sve šifre a oni opet uđu na sajt. U ovom slučaju ukoliko sigurnosni plugin nije poslao obaveštenje o postavljanju scripte treba vam pomoć.

Obratite se nama ili nekoj drugoj agenciji koja će pročešljati sve fajlove i očisti sajt od svih scripti i malwera.

Zaključak o bezbednosti wordpress sajta

Kada ovo sve primenite sigurnost vašeg web sajta će biti na zavidnom nivou. Nažalost uglavnom nam klijenti dolaze sa svim ovim propustima.

Stara narodna: Bolje sprečiti nego lečiti

Najsigurniji put je obratiti se stručnim ljudima od samog starta kad ste poželeli da napravite sajt. Svaki korak je bitan, ozbiljan posao ne trpi improvizacije.

Mi smo shvatili da ne želimo više da pravimo kompromise sa klijentima koji nemaju ni minimalan budzet za izradu sajta.

Kada se desi problem niko vas ne pita za koliko ste radili sajt, nego zašto mi sajt ne radi.

Ukoliko smo vam bar malo pomogli da shvatite problematiku i da sami zaštitite vaš wordpress sajt, podelite ovaj članak i sa vašim prijateljima nećemo se ljutiti :)

Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan, sigurno će biti i vašim prijateljima pa vas molimo da ga podelite na vašoj društvenoj mreži. Hvala!
SEO smernice za 2019 godinu

Pročitajte na šta treba da obratite pažnju u 2019 godini....


Detaljnije...Linkbuilding Tutorijal za 2019

Zašto su backlinkovi i dalje najvažniji za optimizaciju sajta...


Detaljnije...Kad dolaze SEO rezultati?

Kada SEO počinje da generiše veću prodaju, kad dolazi rangiranje...


Detaljnije...

Da li Vam je potreban pouzdan seo partner?

Agencija NetVision vam moze pomoci pri kreiranju nastupa na internetu ili poboljsanju postojeceg nastupa.

SEO Optimizacija Izrada web sajta