Image

BRZI KONTAKT

Optimizacija wordpress-a

Kako ubrzati wordpress sajt

Kako ubrzati wordpress sajt Net Vision

Kako optimizovati wordpress sajt da bude još brži

Ubrzanje wordpress sajta

Posetioci nemaju vremena ni strpljenja da čekaju da se otvori neka stranica. Statistika je pokazala da su tri sekunde maksimum njihovog strpljenja. Ako se za to vreme ne otvori, oni odlaze i ne vraćaju se više.

Da bismo izbegli ovaj scenario, moramo da se posvetimo nečemu što se zove optimizacija sajta, koja je bitna iz više razloga:

  • - Sajt se brže učitava,
  • - Korisnik ima bolje iskustvo,
  • - Pregledaće i ostale strane,
  • - Što je i cilj, povećana poseta/prodaja

Postoji više načina kako da ubrzate wordpress sajt, a mi vam prepoučujemo AMP sistem za ubrzavanje WordPress sajtova, razvijen od Gugla. Ovo je open source projekat koji je primenjiv i na tablete i mobilne uređaje, što je mnogo bitno, jer u proseku 70% poseta dolazi upravo preko mobilnih telefona.

Kako da sami optimizujete WordPress sajt: Uz malo truda do fantastičnih rezultata!

Već prilikom odabira WordPress temena themeforest.net obratite pažnju kako i kojom brzinom se otvara sajt. Postoji sijaset tema koje su “glomazne”, imaju masu nepotrebnih pluginova, samim time i više skripti, te su teži za učitavanje. Neke teme se mogu lako modifikovati, a ako to nije slučaj, bolje je zamenite.

Kupili ste (ili preuzeli neku besplatnu) temu, želite da vaš sajt bude lep, pregledan i daje dobro korisničko iskustvo, šta dalje? Najpre razmišljajte kao posetilac. Svi smo nebrojeno puta posetili sajtove na kojim se teško snalazi: orijentacija je otežana, nepotrebni ili nefunkcionalni widgeti, prevelike fotografije, glomazni slajderi,neodgovarajući fontovi i boje, da ne pominjemo muziku. Takvo iskustvo ne želimo, već da naš posetilac dobije informaciju po koju je došao i zadrži se na našem sajtu.

To postižemo na dva načina:

  • - Optimizovanjem sajta
  • - Stvaranjem relevantnog i kvalitetnog sadržaja

Najpre treba preuzeti AMP plugin za WordPress , a zatim ga instalirati po uputstvima koje smo detaljno objasnili u tekstu „Kako instalirati AMP plugin za WordPress“.

AMP plugin za wordpress

Kao što možete videti, plugin ima odlične ocene, korisnici su veoma zadovoljni, a do sada je instaliran preko 100 000 puta.

Postoji i jednostavnija verzija kako optimizovati WordPress sajt!

Ukoliko vam je ovo sve komplikovano, možete koristiti i CDN servere, oni su osmišljeni tako što se vaš sajt otvara u keširanoj verziji sa najbližeg servera, te se za 4-5 sekundi može ubrzati postojeći sajt.

Potrebno je da odaberete nekog CDN provajdera, a mi predlažemo MAX CDN. Kad platite i dobijete naziv linka, instalirajte CDN plugin za WordPress. Zatim aktivirajte plugin, kliknite na “settings”, pa u prazno polje ubacite link koji ste dobili. Sačuvajte podešavanja.

Plugin će sam da zameni na svim mestima gde je potrebno keširanje, da ubaci link u slike, JS, CSS i tako dalje.

Videli smo da je pluginove lako preuzeti i instalirati, ali su potrebna dodatna podešavanja da bi oni radili brzo i pouzdano. Primera radi, popularni i odlično ocenjeni SEO YOAST plugin za optimizovanje teksta može u velikoj meri da uspori rad sajta ukoliko nije “sinhronizovan” s ostalim pluginovima.

Ukoliko imate pitanja i nedoumice, stojimo na raspolaganju. Još jednom podsećamo: podjednako kao optimizovan sajt, bitan je i kvalitetan i relevantan sadržaj, stoga to treba da vam budu prioriteti i rezultati neće izostati.

Button social

Saša Rebić je SEO i Socijal Media Marketing Ekspert Net Vision, više od 8 godina iskustva i znanja u Marketinškim tehnikama.
Facebook icon

Da li vam se sviđa naš rad?

Ukoliko imate nekih pitanja, ideja za projekte koje ne možete da ostvarite, slobodno nas pozovite možda možemo zajednički nešto da napravimo.

detaljnije

KONTAKT

Image
LOKACIJE:
Prvog maja 44 a, Borča
Kneza Miloša 47, Beograd
Image
Telefon
+381 11 33 22 140
+381 61 16 87 157
Image
E-MAIL
info [at] netvision.rs
Image
Radno vreme
Pon-Pet 9.00a - 17.00
Sub 12.00 - 14.00