Image

ČESTITAMO OSVOJI STE NAGRADU

Nagrada je besplatna SEO analiza vašeg sajta, analiza servera, trenutna pozicija vašeg sajta za ključne reči koje su iz vaše branše. Besplatan savet kako da ispravite te greške.

AMP plugin

Sve što treba da znate o AMP-u

Kako instalirati AMP plugin za Wordpress

Kako instalirati AMP plugin za Wordpress i ubrzati sajt

kako ubrzati wordpress sajt

U prošlom tekstu govorili smo zašto je bitno da sajt bude dobro optimizovan i od kolikog je to značaja za posećenost i prodaju, a sada ćemo vam sve to i demonstrirati. Prvo da se upoznate sa AMP da vidite cemu sluzi

Sta je AMP?

AMP u prevodu znaci ubrzanje mobilnih stranica. To je open source tehnologija, koja omogucava vebsajt developerima da naprave jednostavan i brz sajt za posetioce na mobilnim pretragama.

To je guglova alatka koja se razvija od 2015 godine. U zelji da posetiocima pruzi maksimalno korisnicko iskustvo na taj nacin sto kad kliknete na neku stranicu ona se odmah otvori bez zadrske instant u trenu.

Neki sajtovi poput NewYork Times su povecali brzinu ucitavanja svog sajta na guglu za vise od 300% sa AMP dodatkom.

Na koji nacin se postize AMP ubrzanje?

To se postize sa AMP fejmworkom koji se sastoji od 3 komponente: AMP HTML klasican HTML kod, AMP JAVA SCRIPT koja upravlja sa ucitavanjem stranice i AMP kesh koja servira validne stranice.

Kako se instalira AMP plugin

Rekli smo da je instaliranje AMP plugina relativno lak postupak. Sve što je potrebno da uradite je da instalirate WordPress AMP plugin koji mozete preuzeti KLIKNI OVDE ciji vlasnik se zove Ahmed Kalugi, a nastavak procesa je uobičajen.

 • - Idite na WordPress Dashboard > Plugins (Dodaci) > Add New (Dodaj novi).
 • - Ukucajte “AMP” u Search.
 • - Izaberite AMP dodatak i kliknite na Install Now.

Nakon aktivacije dodatka, svi URL-ovi objava na vašem vebsajtu će imati AMP verziju. Svakako, možete otići na link bilo koje objave, dopisati /amp/ nakraju URL-a kako biste videli AMP verziju.

Međutim, ako nemate uključene permalinkove (Pretty Permalinks), do AMP vezije možete doći dodavanjem ?amp=1 na link objave. Na primer, ovako bi trebalo da izgleda link objave:

 • - Normalna verzija: https://example.com/2016/01/01/hello-mobile-web/
 • - AMP verzija: https://example.com/2016/01/01/hello-mobile-web/amp/
 • - AMP verzija sa isključenim Pretty Permalinks: https://example.com/2016/01/01/hello-mobile-web/?amp=1

AMP dodaje standardan meta tag u zaglavlje vaših “normalnih” HTML veb stranica što omogućava Guglu i drugim pretraživačima da prepozna AMP verzije stranica. On koristi logo veb sajta koji možete instalirati u WordPress Theme Customizer. Važno je napomenuti da ovaj dodatak podržava samo konverziju objava u AMP verzije. Podrška za AMP verziju WordPress stranica se još razvija i trebalo bi da se pojavi uskoro.

Koliko AMP dodatak ubrzava sajt? Dovoljno da ga odmah instalirate!

Testirali smo AMP dodatak za ubrzanje sajtova na jednoj stranici, koristeći Pingdom, platformu za testiranje brzine sajtova. Napomena: sajt koji smo koristili za testiranje nalazi se na deljenom hosting, sa osnovnom Twenty Fourteen temom, bez ikakvih dodataka za keširanje ili optimizaciju.

Skrinšotovi pred vama prikazuju perfomanse stranice, pre i posle instaliranja AMP dodatka za ubrzanje WordPress sajta.

Dakle, ovo je brzina otvaranja stranice pre instaliranja dodatka:

AMP dodatak za ubrzanje sajta

A ovo je brzina otvaranja stranice nakon instaliranja dodatka:

Dodatak za ubrzanje sajta

Kao što se može videti, postigli smo značajno ubrzanje stranice, čak za 4 sekunde, i ne samo to, došlo je do drastičnog poboljšanja svake komponente:

 • - Veličina stranice je smanjena za 70%;
 • - Vreme učitavanja je smanjeno za 65% i iznosilo je 2.11 sekundi;
 • - Broj zahteva je smanjen za skoro 80% sa 116 na samo 26.

Sve ovo je postignuto uz AMP, sa istim sadržajem na veb sajtu, bez dodatnih intervencija! Ako još jednom proučimo ove rezultate, evidentno je da treba instalirati AMP dodatak za optimizovanje bez razmišljanja. Ne samo da će vam poboljšati SEO rezultate, već će vam pružiti lepo i lagodno korisničko iskustvo.

AMP Accelereted Mobile Pages ima čitav niz korisnih opcija – evo nekih!

AMP dodatak

Poput Yoasta i Jetpacka i ostalih popularnih dodataka koji imaju niz korisnih opcija pored osnovne funkcije, to je slučaj i sa AMP Acclelereted Mobile Pages dodatkom.

 • - Integracija Gugl Analitike;
 • - Podrška za AMP WooCommerce veb stranice;
 • - Povezane objave (Related Posts), što direktno utiče na rast posete;
 • - Lista nedavnih komentara (Recent Comments);
 • - Postavljanje unikatnog logotipa;
 • - Opcija za deljenje objava na društvenim mrežama;
 • - Podrška za embedovanje sa platformi kao što su YouTube, Instagram, Twitter, Vine... (ovo je jako bitno ako imate blog na primer, jer neke WP teme odbijaju embed sa manje poznatih platformi).

Evo detaljnog uputstva kako ga instalirati – gotovo identično kao AMP dodatak s početka teksta:

https://www.youtube.com/watch?v=zzRy6Q_VGGc

Ako vas zanimaju sve opcije koje ovaj dodatak nudi, možete ih proučiti na oficijalnoj stranici, mi smo isprobali – i vrlo smo zadovoljni – uključivanje komentara, dodavanje povezanih objava i dodavanje navigacije ka sledećoj/prethodnoj objavi (i ovo poput povezanih objava direktno utiče na posetu).

A ako za SEO optimizaciju koristite Yoast SEO plugin, onda je ovaj tekst obavezno štivo za vas, jer otkriva jedan maleni plagun koji su nazvali Glue for Yoast SEO and AMP, koji „merdžuje“ ova dva plagina.

Rezime: Zašto (ne) treba instalirati ovaj plagin?

AMP dodatak za mobilne telefone

Imajući u vidu ubrzano povećanje broja korisnika mobilnih uređaja u proteklih nekoliko godina, optimizacija za mobilne telefone više ne predstavlja samo još jednu u nizu opcija za onlajn kompanije, već je to danas postalo apsolutno neophodno. AMP (Ubrzane mobilne strane) projekat predstavlja ambiciozan napor ka tom cilju, a sve veći broj medijskih kuća se ubrzano prilagođavaju na njega. Da li znate da se procenat poseta na prosečnom news portalu s mobilnog uređaja kreće oko 70%?

Iako je novijim blogovima lakše da uključe AMP, za blogove sa hiljadama stranica sadržaja to može predstavljati ozbiljan izazov, a razlog za to je prost - ne prate svi odgovarajuće standarde prilikom objavljivanja, a organizacije evoluiraju. Čak i veb tehnologije koje su pre pet godina bile veoma popularne se danas smatraju zastarelim. Iako se AMP trudi da se razvija na trenutno najboljim veb tehnologijama, dešavaće se slučajevi kada će doći do određenih grešaka/nekompatibilnosti, a te greške mogu imati ozbiljan uticaj na vaše SEO rezultate.

Idealno, kompanije bi trebalo da izmere izvore poseta ka svom veb sajtu i da utvrde koji procenat poseta dolazi sa mobilnih uređaja. Koliko ljudi je posetilo njihov veb sajt koristeći mobilne pretraživače? Kolika je stopa posete samo jedne stranice (Bounce rate) kod posetilaca koji koriste mobilne telefone? Ovo su neka od najbitnijih pitanja koje treba uzeti u obzir pre nego što se opredelite za AMP.

Ako ste čvrsto uvereni da je sadržaj na vašem veb sajtu tehnički organizovan prema najnovijim standardima, onda je naša preporuka da izaberete AMP dodatak i počnete da ga koristite. To će vam umnogome pomoći da poboljšate vaš SEO.

Međutim, ako ste svesni da na vašem veb sajtu ima veliki broj internih pogrešnih konfiguracija, loših linkova i grešaka, onda bi najbolje bilo da se posvetite tim problemima i rešite ih pre nego što dalje nastavite sa AMP-om.

I ne zaboravite savet iz prethodnog teksta – naporedo sa svim ovim, podjednako treba da vam bude važan kvalitet sadržaja, jer ni tehnički perfektan, vizuelno impresivan i maksimalno optimizovan sajt neće zadržati posetioca ukoliko ne poseduje kvalitet.

Name: Sasa Rebic Website: Title: SEO expert u NetVision

6 nadolazecih SEO trendova

6 nadolazećih SEO trendova koji će uticati na rangiranje

Najpre Penguin, a onda Hummingbird i sada RankBrain....

detaljnije
10 besplatnih seo alatki od google

10 Besplatnih SEO alatki bez kojih ne možete

Ukoliko želite da se bavite SEO optimizacijom ne možete bez ovih alatki...

detaljnije
7 SEO saveta pri pravljenju sajta

7 SEO saveta o kojima morate voditi računa prilikom pravljenja sajta

O čemu još morate voditi računa pored onpage optimizacije...

detaljnije

Da li vam je potreban pouzdan partner?

Agencija NetVision vam može pomoći pri kreiranju nastupa na internetu ili poboljšanju postojećeg nastupa.

SEO Optimizacija Izrada web sajta

Kontakt

Image
LOKACIJE
Prvog maja 44 a, Borča
IT Centar Zvezdara, Beograd
Image
Telefon
+381 11 33 22 140
+381 61 16 87 157
Image
E-MAIL
info [at] netvision.rs
Image
Radno vreme
Pon-Pet 9.00a - 17.00
Sub 12.00 - 14.00